De door de overheid benoemde commissarissen bij ING hebben niet langer bijzonder stemrechten.
ING en de Nederlandse overheid hebben hun overeenkomst over de afwikkeling van de door de Staat gegarandeerde hypotheekportefeuille afgerond. Dat meldde ING dinsdag.
Door de afronding van de overeenkomst vervalt het recht van de overheid om twee leden te benoemen in de raad van commissarissen van ING. Ook geldt er voor overheidscommissarissen bij de bankverzekeraar niet langer een groter stemrecht bij bepaalde beslissingen in verhouding tot collega-toezichthouders.
Hoogleraar bedrijfseconomie Tineke Bahlmann werd in 2009 op voorspraak van de Nederlandse Staat benoemd als commissaris bij ING, samen met oud FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. Die laatste legde zijn functie in maart dit jaar neer. De overheid besloot toen geen nieuwe commissaris bij ING te benoemen, waardoor econoom Bahlmann als enige overheidscommissaris overbleef.
Rommelhypotheken ING
De Nederlandse regering besloot begin november het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de zogenoemde Alt-A-portefeuille, te verkopen. De Staat schoot ING begin 2009 te hulp door 80 procent van het risico op de portefeuille over te nemen.
De Europese Commissie stemde eerder deze maand in met de overeenkomst. Op diezelfde dag deed de Staat bijna de helft van de portefeuille via een veiling van de hand. De rest van de verkoop volgt binnen een jaar.
De overeenkomst heeft volgens ING geen effect op zijn resultaten. De kapitaalbuffer van de financiële instelling wordt er wel door versterkt. De zogeheten core tier 1-ratio, die de verhouding weergeeft tussen het eigen vermogen en de uitstaande leningen van de bank, verbetert door de transactie met 0,1 procentpunt.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl